Wzmacnia organizm, zastępuje sól i poprawia smak potraw.
Jak zrobić gomasio:
Na patelni upraż sól z czarnym sezamem w proporcji 1:10 (np. 1 łyżka soli na 10 łyżek sezamu).
Rozetrzyj w moździerzu.
Przesyp do słoiczka i przechowuj w ciemnym miejscu.
Używaj do posypywania potraw (zup, sosów, sałatek, mięsa, kanapek itp.)
Tak przygotowana przyprawa jest bardzo smaczna, ma lekko orzechowy smak i aromat oraz poprawia smak każdej potrawy.
Warto używać jej codziennie, bo regularne jedzenie czarnego sezamu przynosi organizmowi wiele korzyści:
bardzo silnie wzmacnia organizm i narządy wewnętrzne, zwłaszcza nerki i wątrobę,
wzmacnia płyny i krew (pomaga m.in. przy suchym kaszlu i zaparciach, anemii, suchej skórze, łamliwych paznokciach, wypadaniu włosów, drętwieniu kończyn),
pomaga w wielu schorzeniach przewlekłych, np. w reumatyzmie, słabości kolan, bólach dolnej części kręgosłupa, sztywności stawów, bólach głowy, osłabieniu i utracie masy ciała,
wspomaga witalność fizyczną i psychiczną,
silnie wzmacnia osoby starsze oraz spowalnia procesy starzenia,
wspomaga produkcję pokarmu u matek karmiących,
wzmacnia kości i układ nerwowy,
wpływa korzystnie na poziom cholesterolu,
wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich,
dostarcza organizmowi białka roślinnego, zdrowego tłuszczu, witamin A, E, z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, miedzi, fosforu, cynku i wapnia.
Zrobienie gomasio zajmuje tylko chwilę, a umożliwia włączenie czarnego sezamu do swojej diety na stałe. Używaj codziennie łyżeczkę przyprawy, by wzmocnić organizm i poprawić swoje samopoczucie.
Dbanie o swoje zdrowie to robienie na stałe wielu drobnych rzeczy, które pomagają organizmowi przywrócić i utrzymać dobrą kondycję. Używanie gomasio może być właśnie jedną z nich.
Comments