top of page
  • Zdjęcie autoraJoanna Zielińska

GOMASIO czyli sól sezamowa

Wzmacnia organizm, zastępuje sól i poprawia smak potraw.


Jak zrobić gomasio:

  1. Na patelni upraż sól z czarnym sezamem w proporcji 1:10 (np. 1 łyżka soli na 10 łyżek sezamu).

  2. Rozetrzyj w moździerzu.

  3. Przesyp do słoiczka i przechowuj w ciemnym miejscu.

  4. Używaj do posypywania potraw (zup, sosów, sałatek, mięsa, kanapek itp.)

Jak zrobić gomasio

Tak przygotowana przyprawa jest bardzo smaczna, ma lekko orzechowy smak i aromat oraz poprawia smak każdej potrawy.


Warto używać jej codziennie, bo regularne jedzenie czarnego sezamu przynosi organizmowi wiele korzyści:

  • bardzo silnie wzmacnia organizm i narządy wewnętrzne, zwłaszcza nerki i wątrobę,

  • wzmacnia płyny i krew (pomaga m.in. przy suchym kaszlu i zaparciach, anemii, suchej skórze, łamliwych paznokciach, wypadaniu włosów, drętwieniu kończyn),

  • pomaga w wielu schorzeniach przewlekłych, np. w reumatyzmie, słabości kolan, bólach dolnej części kręgosłupa, sztywności stawów, bólach głowy, osłabieniu i utracie masy ciała,

  • wspomaga witalność fizyczną i psychiczną,

  • silnie wzmacnia osoby starsze oraz spowalnia procesy starzenia,

  • wspomaga produkcję pokarmu u matek karmiących,

  • wzmacnia kości i układ nerwowy,

  • wpływa korzystnie na poziom cholesterolu,

  • wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich,

  • dostarcza organizmowi białka roślinnego, zdrowego tłuszczu, witamin A, E, z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, miedzi, fosforu, cynku i wapnia.


Zrobienie gomasio zajmuje tylko chwilę, a umożliwia włączenie czarnego sezamu do swojej diety na stałe. Używaj codziennie łyżeczkę przyprawy, by wzmocnić organizm i poprawić swoje samopoczucie.


Dbanie o swoje zdrowie to robienie na stałe wielu drobnych rzeczy, które pomagają organizmowi przywrócić i utrzymać dobrą kondycję. Używanie gomasio może być właśnie jedną z nich.


Comments


bottom of page