Jest najłatwiej przyswajalnym źródłem energii życiowej - lekkostrawne congee wymaga bardzo niewiele od naszego układu trawiennego, by zostać strawione i przyswojone przez organizm.
Właściwości congee:
wzmacnia krew i energię życiową,
poprawia trawienie,
nawadnia organizm (w czasie gotowania ryż pochłania dużą ilość wody, która jest stopniowo uwalniana podczas trawienia, zapewniając prawidłowe nawodnienie organizmu),
podawane z dodatkami pomaga przyswoić ich wartości odżywcze,
pozwala dostarczyć odżywienie i energię ludziom przewlekle chorym, z problemami z wchłanianiem, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom starszym, wyczerpanym chorobą oraz dzieciom,
przynosi ulgę następnego dnia po przejedzeniu lub nadużyciu alkoholu.
Jak zrobić congee
1 szklankę ryżu przepłucz zimną wodą, połącz z 10 szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 2 do 4 godzin bez żadnych dodatków. Jeśli chcesz, możesz zmiksować kleik na gładką masę.
Tak przygotowane congee przełóż do pojemniczków i przechowuj w lodówce. Używaj jako bazę na śniadanie, kolację (możesz dodać ulubione dodatki - np. owoce, rodzynki, gotowane warzywa) lub jako dodatek do zup. Możesz na jego bazie przygotować też budyń lub inny deser.
Congee, które masz zawsze w lodówce, z powodzeniem zastępuje pieczywo i jest przydatne gdy na szybko chcesz zjeść coś odżywczego. Będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które unikają glutenu lub pszenicy, mają jakiekolwiek problemy z trawieniem oraz są osłabione i potrzebują dobrze przyswajalnego źródła energii.
Comments