top of page
  • Zdjęcie autoraJoanna Zielińska

ODŻYWIANIE NA WIOSNĘ


Odżywianie na wiosnę

Wiosna - wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej związana jest z Wątrobą i Pęcherzykiem Żółciowym. Dlatego jest to idealny czas, żeby zadbać właśnie o te narządy.


Jak odżywiać się wiosną: - Jeść mniej (niż zimą), by oczyścić organizm po cięższym odżywianiu zimą. - Włączyć produkty charakterystyczne dla wiosny i jej charakteru Yang, takie jak: zielenina, młode rośliny, kiełki zbóż, pędy pszenicy. - Zmniejszyć proporcje żywności spożywanej na ciepło na korzyć pożywienia surowego, - Produkty gotować krócej niż zimą, gotować na parze, krótko dusić. - Jeść krótko fermentowane kiszonki (kilkudniowe) - w niewielkich ilościach, ale regularnie - buraki, kapusta, zakwas z buraków, żur z mąki żytniej. - Nie przejadać się i nie jeść wieczorem (ostatni posiłek zjeść po południu). - Położyć się spać przed 23:00 czyli przed maksimum energetycznym pęcherzyka żółciowego.


Produkty korzystne dla wątroby wg Medycyny Chińskiej - włącz je do diety na wiosnę.
Odżywianie na wiosnę - korzystne dla wątroby.


Odżywianie na wiosnę wg Medycyny Chińskiej - przykładowy jadłospis.
Przykładowy jadłospis na wiosnę.

bottom of page